Η διατροφή στα αρχικά στάδια – χρόνια ζωής θα πρέπει να βασίζεται στην ανάπτυξη και στην ωριμότητα των γαστρεντερολογικών και νεφρικών συστημάτων του βρέφους, όπως επίσης και στις ικανότητες των χεριών, του σώματος και της σίτισης.
Η διατροφή στα αρχικά στάδια – χρόνια ζωής θα πρέπει να βασίζεται στην ανάπτυξη και στην ωριμότητα των γαστρεντερολογικών και νεφρικών συστημάτων του βρέφους, όπως επίσης και στις ικανότητες των χεριών, του σώματος και της σίτισης.
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί αναμφισβήτητα τον ιδανικό τρόπο διατροφής του βρέφους. Το μητρικό γάλα είναι το γάλα που προορίζεται για το ανθρώπινο είδος. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στην ιδανική αναλογία και ποιότητα που χρειάζεται το μωρό για αυτή την πρώτη περίοδο της ζωής του, για την αύξηση και την ανάπτυξή του και προσαρμόζεται για να ικανοποιήσει τις διαφορετικές του ανάγκες καθώς μεγαλώνει.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους, τη συνέχισή του για τον πρώτο χρόνο ζωής μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών γύρω στους 6 μήνες, καθώς και τη συνέχισή του τον δεύτερο χρόνο, για όσο διάστημα επιθυμούν μητέρα και μωρό.
Μετά την ηλικία των 6 μηνών, συμπληρωματικές (στερεές) τροφές χρειάζεται να προστεθούν στη διατροφή του βρέφους για να καλύψουν τις ανάγκες του σε θερμίδες, πρωτεΐνες, σίδηρο, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους μετά τους 6 πρώτους μήνες ζωής, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει την εισαγωγή τους μετά τους 4 με 6 μήνες ζωής.
Όσον αφορά στην εισαγωγή στερεών, η Επιτροπή για τη Διατροφή της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής προτείνει τα δημητριακά (σιτηρά) για βρέφη και το κρέας ως πρώτες επιλογές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο.
Το διαιτολόγιο του βρέφους στη συνέχεια μπορεί να εμπλουτιστεί με φρούτα και λαχανικά. Αφού οι μεμονωμένες τροφές γίνουν καλά αποδεκτές από το βρέφος (διατηρώντας 3-4 ημέρες χωρίς νέα εισαγωγή τροφής), μπορεί να προσφερθεί συνδυασμός αυτών (π.χ. κρέας και λαχανικά).
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), αν και προτείνει σαν επιθυμητό στόχο τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, συνιστά την εισαγωγή των στερεών τροφών μεταξύ 17ης και 26ης εβδομάδας ζωής, και αφού πρώτα εκτιμηθεί η αναπτυξιακή ικανότητα και ετοιμότητα του βρέφους.
Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους πριν την ηλικία των 4 μηνών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας (έκζεμα), μπορεί να προκαλέσει εισρόφηση λόγω νευρομυϊκής ανωριμότητας του στοματοφάρυγγα, ενώ μερικές μελέτες έχουν δείξει και αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.
Επίσης, η εισαγωγή γλουτένης στο διαιτολόγιο του βρέφους σε πολύ μικρή ηλικία (<3 μηνών) έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκης.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η υγιεινή διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του ατόμου. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, από μικρή ηλικία, αυξάνει τις πιθανότητες για τη διατήρησή τους και στην ενήλικη ζωή και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του μέγιστου σωματικού και νοητικού δυναμικού.
Στο γραφείο μας προσφέρεται εκπαίδευση σε οικογένειες και στα παιδιά πάνω στις ομάδες τροφών, στις συχνότητες κατανάλωσης κάθε ομάδας και στις ποσότητες τους, προκειμένου όλη η οικογένεια να υιοθετήσει υγιείς πρακτικές στη διατροφή της.