Ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (SGA, IUGR)

rawpixel-480209-unsplash

Όταν ένα έμβρυο έχει ανεπαρκή ανάπτυξη για την ηλικία κύησης, τότε μιλούμε για ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (IUGR) ή εμβρυϊκή υποτροφία/ μικρό για την ηλικία κύησης νεογνό (SGA).  Στα SGA νεογνά το βάρος γέννησης είναι μικρότερο της 10ης εκατοστιαίας θέσης για την ηλικία κύησης, σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Tα IUGR έμβρυα δεν επιτυγχάνουν το ενδογενές δυναμικό αύξησης τους (συνέπεια ανατομικών και/ή λειτουργικών διαταραχών ή νόσων στην έμβρυο-πλάκουντο-μητρική μονάδα), αφού η παροχή θρεπτικών ουσιών διαταράσσεται. Το έμβρυο προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης αντιδρά “μειώνοντας” το μέγεθος του, διατηρώντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επιταχύνοντας την ωρίμανση των πνευμόνων και αυξάνοντας την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Παράλληλα ανακατευθύνει την ροή του αίματος από μικρότερης ζωτικής σημασίας όργανα, στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα επινεφρίδια και στον πλακούντα.

Το συνολικό σωματικό λίπος, η μυική μάζα και η περιεκτικότητα των οστών σε μεταλλικά στοιχεία μειώνονται, έχοντας ως αποτέλεσμα την υποθρεπτική – καχεκτική εμφάνιση των νεογνών με βαριάς μορφής IUGR.

Eνώ αυτοί οι δύο όροι (SGA & IUGR) σχετίζονται διότι μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά από τα ίδια νεογνά, δεν είναι ίδιοι.  O ορισμός των SGA νεογνών (μικρότερο της 10ης εκατοστιαίας θέσης) δεν διαχωρίζει τα νεογνά που είναι μικρά χωρίς κάποια παθολογία (λόγω βάρους-ύψους μητέρας, εθνικότητας κ.α.), από τα νεογνά που έχουν υπολειπόμενη ανάπτυξη και είναι μικρά.

Η διατροφική υποστήριξη αυτών των νεογνών είναι ζωτικής σημασίας, αφού η ταχύτητα ανάπτυξης τους (catch – up growth), θα πρέπει να ακολουθεί τους ρυθμούς ενός υγιούς νεογνού, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του και μακροπρόσθεσμα.

baby-schläft